poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Sałatka Colesław



 

Odnoszę wrażenie, iż tę sałatkę zna każdy. Jest ona bowiem najpopularniejszą sałatką z restauracji KFC. Dość prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Świeżość zachowuje przez około 2 dni. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs i zapiekanek, ale samodzielnie smakuje równie dobrze. Taka domowa sałatka Colesław będzie na pewno doskonałą bombą witaminową na przedwiośniu.



Składniki:

1/2 małej główki białej kapusty 
1-2 marchewki 
1 średniej wielkości cebula 

Sos:

1 łyżeczka cukru pudru 
1/2 łyżeczki soli 
1/8 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki majonezu 
5 łyżek mleka 
1 i 1/2 łyżki octu winnego  
2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:


Kapustę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przesypujemy ją solą i odstawiamy. Po chwili odciskamy z nadmiaru wody. Marchewkę ścieramy na tej samej tarce. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy sos wg. przepisu i zalewamy nim warzywa. Jeśli zaistnieje potrzeba - doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Sałatkę odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.