Odnoszę wrażenie, iż tę sałatkę zna każdy. Jest ona bowiem najpopularniejszą sałatką z restauracji KFC. Dość prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Świeżość zachowuje przez około 2 dni. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs i zapiekanek, ale samodzielnie smakuje równie dobrze. Taka domowa sałatka Colesław będzie na pewno doskonałą bombą witaminową na przedwiośniu.
Składniki:
1/2 małej główki białej kapusty
1-2 marchewki
1 średniej wielkości cebula
Sos:
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki majonezu
5 łyżek mleka
1 i 1/2 łyżki octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Kapustę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przesypujemy ją solą i odstawiamy. Po chwili odciskamy z nadmiaru wody. Marchewkę ścieramy na tej samej tarce. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy sos wg. przepisu i zalewamy nim warzywa. Jeśli zaistnieje potrzeba - doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Sałatkę odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.