środa, 21 listopada 2012

Tarta z grillowaną cukinią, pomidorami i serem



Tarta z grillowaną cukinią to lekkie danie. Cukinię z powodzeniem może zastąpić inne warzywo  z rodziny dyniowatych: kabaczek, patison, bakłażan. Każde z nich powinno być jednak - przed ułożeniem na tarcie - grillowane.


Ciasto na tartę:

250 g mąki
 
125 g margaryny
mała szczypta soli
1 łyżka oleju
1/4 szkl. wody


Składniki suche wymieszać, dodać pokrojona w kostkę margarynę, olej oraz wodę. Ciasto zagnieść. Schłodzić w lodówce około 0,5 godziny.Ciasto rozwałkować. Za pomocą wałka przenieść na formę do tarty. Ciasto docisnąć do formy, odciąć nadmiar. Nakłuć widelcem i posmarować brzegi żółtkiem.
Obciążyć fasolą wykładając wcześniej na ciasto folię aluminiową

Tartę piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i dopiekać kolejne 5 minut. 








Farsz:
 
1 mała cukinia
2 pomidory
100 g żółtego sera
oliwa
4 jajka
pieprz
bazylia

Cukinię pokroić w grube plastry, grillować na oliwie. Odłożyć do odsączenia i ostudzenia. Pomidory pokroić w kostkę, usuwając uprzednio z nich gniazda nasienne. Ser zetrzeć na na tarce o małych oczkach. Na tarcie układać cukinię, pomidory, posypać serem i bazylią. Rozkłócić jajka, dodać pieprz. Pokryć tartę masą jajeczną. Piec 30 minut w 200 st. C do chwili aż masa będzie ścięta.














 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.