środa, 21 listopada 2012

Tarta z pomidorami, mozzarellą i tymiankiem


Tarty piekę dopiero od kilku miesięcy. Wcześniej wydawało mi się to arcytrudne. Jednakże znalezienie dobrego przepisu na ciasto i farsz zaowocowało włączeniem trat do naszego domowego menu.  Zazwyczaj nie ograniczam się przy pieczeniu  tarty do jednej sztuki. Robię  od razu dwie , każdą z innym farszem. Istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo, że trafi się na swoją ulubioną. Dlatego też zawsze zagniatam ciasto na 2 tarty od razu. Jeśli akurat jakimś zbiegiem okoliczności wykorzystam tylko jedną część ciasta- to drugą  mrożę. Z powodzeniem przechowuje się w zamrażarce. Moje tarty są lekkie, ale też zwarte, nie rozpadają się po upieczeniu. Najczęściej są z mozzarellą pomidorami, pieczarkami, czy grillowaną cukinią. Zdarza mi się też upiec tartę na słodko z jabłkowym czy śliwkowym farszem. Jest to bardzo dobre danie na mini przyjęcie. Tratę warzywną serwuję zazwyczaj z surówką ze świeżych warzyw. 




Ciasto na 2 tarty:

500 g mąki
250g margaryny
szczypta soli
2 łyżki oleju
½ szkl. wody


Składniki suche wymieszać, dodać pokrojona w kostkę margarynę, olej oraz wodę.
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce około 0,5 godziny.
Dwie kule ciasta rozwałkować. Za pomocą wałka przenieść na formy do tart. Ciasto docisnąć do form, odciąć nadmiar. Nakłuć widelcem i posmarować brzegi żółtkiem.

Obciążyć fasolą wykładając wcześniej na ciasto folię aluminiową

Tarty piec jednocześnie w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i dopiekać kolejne 5 minut.












 

1 mozarella
3 pomidory
garść oliwek
tymianek
4 jajka,
50 g sera żółtego
pieprz
natka pietruszki

Mozzarellę pokroić w plastry, z pomidorów wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Oliwki przekroić na połówki, ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka rozkłócić, dodać ser, tymianek i pieprz. Na tarcie ułożyć wszystkie składniki, zalać masą jajeczną z posiekaną pietruszką. Posypać tymiankiem. Zapiekać 30 minut w 200 st. C.







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.