Tarty piekę dopiero od kilku miesięcy. Wcześniej wydawało mi się to arcytrudne. Jednakże znalezienie dobrego przepisu na ciasto i farsz zaowocowało włączeniem trat do naszego domowego menu. Zazwyczaj nie ograniczam się przy pieczeniu tarty do jednej sztuki. Robię od razu dwie , każdą z innym farszem. Istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo, że trafi się na swoją ulubioną. Dlatego też zawsze zagniatam ciasto na 2 tarty od razu. Jeśli akurat jakimś zbiegiem okoliczności wykorzystam tylko jedną część ciasta- to drugą mrożę. Z powodzeniem przechowuje się w zamrażarce. Moje tarty są lekkie, ale też zwarte, nie rozpadają się po upieczeniu. Najczęściej są z mozzarellą pomidorami, pieczarkami, czy grillowaną cukinią. Zdarza mi się też upiec tartę na słodko z jabłkowym czy śliwkowym farszem. Jest to bardzo dobre danie na mini przyjęcie. Tratę warzywną serwuję zazwyczaj z surówką ze świeżych warzyw.
Ciasto na 2 tarty:
500 g mąki
250g margaryny
szczypta soli
2 łyżki oleju
½ szkl. wody
Składniki suche wymieszać, dodać pokrojona w kostkę margarynę, olej oraz wodę. Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce około 0,5 godziny.
Dwie kule ciasta rozwałkować. Za pomocą wałka przenieść na formy do tart. Ciasto docisnąć do form, odciąć nadmiar. Nakłuć widelcem i posmarować brzegi żółtkiem.
Obciążyć fasolą wykładając wcześniej na ciasto folię aluminiową
Tarty piec jednocześnie w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i dopiekać kolejne 5 minut.
Składniki suche wymieszać, dodać pokrojona w kostkę margarynę, olej oraz wodę. Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce około 0,5 godziny.
Dwie kule ciasta rozwałkować. Za pomocą wałka przenieść na formy do tart. Ciasto docisnąć do form, odciąć nadmiar. Nakłuć widelcem i posmarować brzegi żółtkiem.
Obciążyć fasolą wykładając wcześniej na ciasto folię aluminiową
Tarty piec jednocześnie w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i dopiekać kolejne 5 minut.
1 mozarella
3 pomidory
garść oliwek
tymianek
4 jajka,
50 g sera
żółtego
pieprz
natka pietruszki
natka pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.