ciasto kruche:
500 g mąki
250 g margaryny
150 g cukru pudru
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek antonówek lub innych twardych jabłek
100 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
dodatki:
cukier puder
cynamon
lody
bita śmietana
Przesianą mąkę i margarynę posiekać. Dodać cukier puder, sól, śmietanę, jajko oraz żółtko. Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Zawinąć je osobno w folię spożywczą i schłodzić około 30 minut w lodówce.
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Rodzynki w miseczce i zalać wrzątkiem. Obrane i pokrojone jabłka włożyć do garnka i podlać kilkoma łyżkami zimnej wody. Przykryć garnek i pozwolić się jabłkom uprażyć co chwilę je mieszając do chwili aż będą z zewnątrz miękkie a w środku twarde. Do jabłek dodać rodzynki oraz cynamon. Lekko wymieszać masę i wyłożyć ją na sito aby odsączyć nadmiar płynu.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę tworząc brzeg o wysokości około 2 cm. Ciasto nakłuć widelcem i piec około 15 minut na złoty kolor w temp. 180 st. C. Po upieczeniu na ciasto wyłożyć przestudzona masę jabłkową. Rozwałkować drugą cześć ciasta i przykryć nim jabłka zlepiając brzegi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec około 40 minut. Szarlotkę po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.