środa, 27 marca 2013

Bułeczki drożdżowe z budyniem




Jest to dość prosty przepis na efektowne bułeczki z każdym nadzieniem. Dziś zrobiłam je z nadzieniem z waniliowego budyniu . Z podanego przepisu piekłam już  bułeczki z marmoladą, plasterkami jabłek, cynamonem i rodzynkami oraz z nadzieniem makowym.  Ile gospodyń- tyle przepisów na te bułeczki się znajdzie. Ciasto na bułeczki jest takie samo, jak to na niedawno prezentowane tu drożdżowe rogaliki . Jedynie co je rożni to podział gotowej kuli ciasta nie na 8, ale na 2 części. Każdą z 2 części rozwałkowuje się potem na duży prostokąt o grubości kciuka a następnie na każdej z nich rozsmarowuje się nadzienie. Nadzienie nie może być rzadkie, gdyż nasączy drożdżowe ciasto płynem i powstanie wtedy zakalec. Przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego należy pamiętać o temperaturze pokojowej składników i o tym by trzymać je w cieple do wyrośnięcia.. Szczegółowe obchodzenie się z ciastem drożdżowym oraz sposób jego wykonania podałam w przepisie na rogaliki. Zatem- do dzieła!!


Ciasto:

4 jajka ( 2 całe i 2 żółtka)

100 g drożdży ( 1 kostka)

1 kg mąki ( typ 500 lub 450)

½ szkl. kwaśnej śmietany

½ szkl. cukru

1 łyżeczka soli

250g margaryny ( 1 kostka)

1 opak. cukru wanilinowego

½ szkl. mleka


1 jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem


Nadzienie:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru 



Do dekoracji:

cukier brązowy lub  lukier




Sposób wykonania:

Ugotować budyń z podanego przepisu. Ostudzić. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej. 


Margarynę pokroić w kostkę i rozetrzeć ją z mąką. Drożdże, cukier, cukier wanilinowy zalać ciepłym mlekiem. Dobrze rozrobić i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Do miski z mąka i margaryną wsypać łyżeczkę soli, dodać 2 jajka i 2 żółtka, śmietanę oraz lekko wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Kulę ciasta odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Potem ją ponownie zagnieść i podzielić na 2 części.
Każdą część ciasta rozwałkować na duży prostokąt. Smarować nadzieniem zostawiając jeden wąski pasek brzegu ciasta bez nadzienia.a drugi- posmarować nadzieniem do końca. Od tego posmarowanego do końca- będziemy zwijać ciasto w rulon. 

Po zwinięciu ciasta- ten brzeg bez nadzienia smarujemy rokłóconym jajkiem. zwijamy rulon do końca i układamy go tym miejscem zwinięcia- do dołu. Następnie ostrym nożem kroimy cisto na porcje około 3-4 cm. Bułeczki odwracamy i smarujemy każdą rozkłóconym jajkiem oraz posypujemy brązowym cukrem.

Bułeczki układamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 150 st.C piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut aż zbrązowieją. Gotowe bułeczki, jeśli wcześniej nie  posypywaliśmy cukrem, możemy teraz polukrować. Należy je przechowywać pod lnianą ściereczką. 




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.